Het is nu 18 jul 2018 14:55


Bijenwas op buitenkant insectenhotel?

Kevers.

Moderator: Dries

  • Auteur
  • Bericht
Offline

Judith

  • Berichten: 7
  • Geregistreerd: 23 aug 2017 12:50
  • Woonplaats: Netherlands

Bijenwas op buitenkant insectenhotel?

Bericht28 aug 2017 21:26

Dag mede-insectenliefhebbers :dragonfly:

Wegens geen reactie op dit bericht in de map Algemeen heb ik onderstaande vraag maar hier geplaatst (i.v.m. lieveheersbeestjes) en in de map Vlinders.

Hopelijk kunnen jullie mij helpen met het beantwoorden van een korte vraag. Ik ben een insectenhotel aan het bouwen en wil dat schilderen in vrolijke kleuren (met gouache) om o.a. vlinders en liefheersbeestjes aan te trekken. Omdat gouache niet watervast is, wil ik dat met bijenwas behandelen. Ik vroeg mij af of de geur van bijenwas lieveheersbeestjes, gaasvliegen, vlinders en dergelijke afschrikt? Ik weet namelijk dat bijen juist worden aangetrokken door de geur. (vraag 1)

Ik schilder overigens met gouache omdat ik heb begrepen dat toxische verf insecten afschrikt (no shit sherlock). Ik heb ook acrylverf in huis, dat is van zichzelf watervast maar ik weet niet of onze insectenvrindjes dat wel leuk vinden. Misschien weet daar ook iemand meer over? (vraag 2)

Overigens zou ik ook blij zijn met tips over geschikte kleuren. Zouden alle bloemenkleuren goed zijn om insecten aan te trekken? (vraag 3)

Vriendelijke groet van Judith.
Offline

Judith

  • Berichten: 7
  • Geregistreerd: 23 aug 2017 12:50
  • Woonplaats: Netherlands

Re: Bijenwas op buitenkant insectenhotel?

Bericht03 sep 2017 22:09

Aangezien niemand het lijkt te weten, en ik inmiddels elders mijn antwoord heb gevonden, post ik het hier. Dan hebben anderen er ook wat aan.

Ik heb eerst een insectenforum geraadpleegd, ook geen enkele reactie. Toen een insectenexpert van de Universiteit van Wageningen, niets. Die stuurde me door naar de bijen vakgroep van de WUR. Ook geen resultaat. Zij stuurden me weer door naar EIS, die kon me ook niet helpen en wees mij op een insectenhotel-expert, Pieter van Breugel. Hij mailde mij het volgende:

"Beschilderen van bijenhotels is geen enkel probleem. Zelf heb ik dat gedaan met buitenbeits op (ja ja) gewolmaniseerd hout, maar op de wand, niet op de nestblokken. Er worden vaak kleurstroken met lak of acrylverf aangebracht om de beestjes te helpen bij hun oriëntatie."

Het insectenhotel staat inmiddels in de (acryl)verf :clap:

Groetjes Judith.

Keer terug naar Coleoptera

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron